Koronavirus on riski myös silmille; MálagaHoy 10.4.2020

0

Irtolinssit muodostavat käyttäjälleen nyt ylimääräisen riskin.

Espanjan silmälääkäriseuran puheenjohtaja Antonio Piñero Bustamante haluaa saattaa paitsi kollegoiden myös yleisesti ihmisten tietoon ne riskit, jotka koronaviruspandemia aiheuttaa silmien terveydelle.

Erityisesti lääkäri on huolissaan potilaista, joilla on esimerkiksi kaihi, sarveiskalvon ongelmia tai mitä tahansa tulehduksia. Mahdollisessa lääkityksessä ja silmätippojen laittamisessa pitää noudattaa äärimmäistä hygieniaa. Jos silmätipat laittaa joku muu, niin käsineiden käyttö on ehdottoman välttämätöntä. Diabeetikoiden tulee mitata sokeriarvonsa erityisen hyvin ja liikkua enemmän kuin tavallisesti. Erityisen huolen hän kohdistaa irtolinssejä käyttäviin potilaisiin. Mieluummin niiden käytöstä pitäisi tilapäisesti luopua tai käyttää kertakäyttölinssejä. Lukiessa tulisi pitää 20 minuutin välein taukoja, jotta silmiä tulisi räpyteltyä riittävästi. Muuten seurauksena on silmien kuivuminen ja siitä aiheutuvat ongelmat.

Valitettavasti artikkelia ei löydy kuin painetusta lehdestä.

Valtaosa epidemioista eläinperäisiä – MálagaHoy 9.4.2020

0

Yli 70% ihmisten sairastamista taudeista viimeisten 40 vuoden aikana on ollut eläimistä lähtöisin. Esimerkiksi koronavirus, ebola, SARS ja lintuinfluenssa ovat olleet tällaisia villeistä luonnossa elävistä eläimistä lähteneitä tauteja. Luís Suárez, WWF:n Espanjan luonnonsuojelun koordinaattori varoittaa.

Hän katsoo että syynä voivat olla muutokset luonnon tasapainossa, luonnon eri lajien monimuotoisuuden väheneminen, luonnon elintilan väheneminen, muutokset eliölajien habitaateissa. Myös tilanteet, joissa viruksille mahdollistuu siirtyminen kuolleen eläimen nesteistä elävään eläimeen, ovat merkittävä tekijä. Se on tavallaan täydellinen kasvatusalusta viruksille. Siinä voi tapahtua myös lajien välinen hyppäys.

Paras rokote koronavirusta vastaan voisi olla muiden keinojen ohella luonnon säilyttäminen, kuten metsien suojelu ja yleensäkin luonnon monimuotoisuuden varjelu.

Lue koko artikkeli!

Valosaaste uhkaa eläimistön monimuotoisuutta; MálagaHoy 6.4.2020

0

Andalusian astrofysiikan laitoksen tutkija arvioi viimeisten 25 vuoden aikana 75% hyönteislajeista kadonneen. Valosaaste vaikuttaa artikkelin mukaan yllättävällä tavalla eläimiin ja niiden käytökseen. Ei ole kyse vain hyönteisistä, vaan monista muistakin lajeista. Hyönteisillä on keskeinen merkitys muiden lajien ravintoketjussa. Ne voivat esimerkiksi hakeutua kaupunkien valoon ja siten poistua omasta habitaatistaan. Monet eliöt ovat kehittyneet ja sopeutuneet valon ja pimeän vaihteluun ja tämän vaihtelun järkkyessä, eivät enää edes miellä yön tulleeksi. Ne menettävät helposti suunnistus- ja havaintokyvyn. Se saattaa johtaa jopa lajiyksilön tuhoutumiseen, esimerkiksi kilpikonnan kuoriuduttua rannalla, se ei osaakaan suunnistaa mereen, vaan kuivuu kuoliaaksi tai joutuu muiden lajien saaliiksi. Tulikärpäset eivät puolestaan kykene löytämään parittelukumppania, jonka löytämiselle kumppanin lähettämä valo on olennainen.

Doñanan luonnonpuiston tutkijat arvioivat valosaasteen vaikuttaneen tuhansien 56 eri lintulajiyksilön menehtymiseen, joista 24 lajin katsotaan olevan uhanalaisia. Tämä tutkimus kertoo valosaasteen aiheuttamien lintujen häikäistymisten ja epäonnistuneen suunnistamisen seurauksena tapahtuneiden yhä useampien lintukantojen menehtymisistä. Useamman vuoden ajalta on arvioitu jopa 200000 linnun menehtyneen. Tämäkin määrä saattaa olla aliarvioitu. Yksi näistä uhanalaisista lajeista on ollut Välimeren liitäjä muiden liitäjien joukossa. Näiden poikasia oli Kanarian Teneriffalla niiden häikäistyneinä pudottua maahan pelastettu 2800 yksilöä.

Pääministeri määrää jatkoa hätätilalle

0

Pääministeri määrää jatkoa hätätilalle 26.4. asti. Kuitenkin 9.4. alkaen määritellään rajoitukset uudelleen siten että osa tähän asti kielletyistä työtehtävistä sallitaan, esimerkiksi rakennustyöt ja työt teollisuudessa. Maa alkaa ilmeisesti vähitellen toipua pandemiasta ja tarkoitus on alkaa vähitellen purkaa rajoituksia. Maailman terveysjärjestön WHO:n määriteltyä uudelleen esimerkiksi hengityssuojaimen käytön tarpeellisuuden, on ilmeisesti tarkoitus säätää sen käyttö pakolliseksi jokaiselle ulkona liikkuvalle sekä työpaikalla. Perusteena tälle säännölle mainitaan ne hyvät kokemukset, joita Etelä-Korealla on siitä käytännöstä ollut. Hätätila jatkuu todennäköisesti toukokuun puolelle jossakin muodossa. Siitä ei ole vielä tarkempia päätöksiä. Pääministerillä ja hallituksella näyttää olevan opposition tuki. Lue koko uutinen!

Fran Perealta ”La vida al revés” uusin sanoituksin

0

Muistat varmaan Fran Perean roolistaan sympaattisessa Los Serranos -sarjassa vuosien takaa. Nyt häneltä on sama piisi uusin sanoituksin ja milläpä muulla aiheella kuin koronavirusta vastaan. MálagaHoy julkaisi siihen linkin. Käy kuuntelemassa!