Brexit versus Gibrexit

0
41

Miten käy brittien Espanjassa ja EU-maissa Britannian EU-eron jälkeen?

Miten käy espanjalaisten Britanniassa? Mitä tapahtuu Gibraltarilla eron jälkeen?

Sitä pohtii 27.3.2017 Málagahoy:ssa julkaistu artikkeli.

El conflicto de la Verja = ”Rajaportin kontrolli”

Iso-Britannian halu kontrolloida rajoja näyttää olevan täysin ristiriidassa esim. sujuvan liikenteen tarpeen kanssa. Asiantuntijoiden mukaan Espanja olisi Britannialle ihanteellinen liittolainen Brexit-neuvotteluissa EU-maiden kanssa, jos ei olisi kivenä kengässä Gibraltaria. Rajoyn hallitus on tehnyt selväksi, että Espanja ei suostu yksipuolisiin ratkaisuihin.

http://www.malagahoy.es/andalucia/BREXIT-VS-GIBREXIT_0_1120988085.html

Keskiviikkona 29.3.2017 siitä neuvotellaan. Nähtäväksi jää, mikä on niiden neuvottelujen lopputulos. Ainakin päästäisiin alkuun asiassa. Gibraltar tarjoaa työpaikan monelle espanjalaiselle. Työmatkaliikenne Gibraltarin ja muun Espanjan, lähinnä Andalusian välillä on huomattava. Artikkelissa väitetään 30.000 henkilön ohittaen tullin päivittäin tällä välillä. Näistä saattaa kolmannes olla espanjalaisia työmatkalaisia. Käsittämättömiä lukuja ja mitään ratkaisua ei toistaiseksi ole näköpiirissä.

Yhtenä vaihtoehtona on ollut esillä sekin mahdollisuus, että Gibraltar säilyisi EU:ssa.

Britannian alueella asuu nykyisellään noin 2,8 miljoonaa EU-kansalaista. Espanjan rannikkopaikkakunnilla asuu tiettävästi 350.000 brittiä. Jotkut arvelevat heitä olevan peräti miljoona.

Wikipedian kuva Gibraltarista