Valaita nähty Marbellan ja Fuengirolan välisellä rantaosuudella

0
58

Ilmastonmuutos alkaa näkyä konkreettisesti Aurinkorannikolla. Viime viikonloppuna Cabopinon edustalla oli nähty parvi valaita. Kyse on ns. Alboranin merialueesta. Meriveden lämpeneminen vaikeuttaa kalastukseen soveltuvien kalojen kalastusmahdollisuuksia ja tuo lämpimämpien vesien lajeja trooppisista vesistä Välimerelle aina merikilpikonnia myöten, jotka tietysti alkavat etsiä sopivia paikkoja laskea muniaan. Delfiinejä tosin on nähty jo aiemmin. Meduusoja, joita vesien lämpeneminen myös tuo mukanaan, oli jo viime syksynä havaittavissa ehkä tavallista enemmän, vaikka ne varmaan kuuluvat jokaiseen syksyyn. Vesihän syksyllä lämpenee 26 asteeseen täällä.

Artikkelin mukaan boqueronien ja sardiinien kasvu on hidastunut. Samoin Marokon rannikolla on todettu simpukoiden kuorten ohentuneen, mikä hidastaa niiden kasvua. Suezin kanavalta päin on leviämässä pez globo (pallokala), joka on myrkyllinen, sekin merkki veden lämpenemisestä. Toiset lajit vaativat kylmempiä vesiä ja vesien lämmetessä ne eivät enää niin menesty.

Ballenas y delfines por la Costa del Sol. El cambio climático ya se puede ver aquí.

 

Sur-lehden 21.3.2017 artikkeli valaista Aurinkorannikolla