Kuuba-ilta su 26.3.2017 klo 16

0
67

Kuubalainen ystävämme Miraynis Ferrer Reyes kertoi meille, kiinnostuneelle yleisölle, kotimaastaan Kuubasta näyttämällä meille monia kiinnostavia kuvia.

Nuestra amiga cubana Miraynis Ferrer Reyes nos contó de su propio país Cuba enseñandonos muchas fotos de Cuba .

Ohessa sihteerimme Aila Tarvaisen kertomus Kuubasta.

Tämä saari on todellakin kauneinta, mitä ihmissilmät ovat koskaan nähneet”

Näin hehkutteli Kristoffer Kolumbus vuonna 1492 rantauduttuaan Kuubaan.

Kuuba on isojen Antillien suurin saari. Pääsaaren pituus on 120 km ja leveys vaihtelee 32-145 km. Asukkaita on noin 11450000. Kuuba on ollut asuttuna yli 4000 vuotta. Espanjalaiset valloittivat sen vuonna 1511. Pääkaupunki, La Habana (Havanna) on perustettu vuonna 1519. Vanha kaupunki, La Habana Vieja on UNESCON maailmanperintökohde.

Kaupungin kuuluisin aukio on Plaza de la Revolución. Kuuluisin katu on seitsemän kilometriä pitkä rantakatu Malecón. Kaupungissa voi asua monentasoisissa hotelleissa tai perhemajoituksessa – casa particular. Tanssin nälkään löytyy tanssiravintoloita ja tanssikouluja (salsa,son,rumba…). Kaduilla kävellessä soitto soi kaikkialla. Avoimesta ovesta voit poiketa yksityiskotiinkin ilman, että tunnet olevasi kuokkavieras.

Kadulta voit hypätä mihin tahansa kulkupeliin – polkupyörätaksiin, hevoskärryille, cocotaksiin, amerikanrautaan (mahtavassa kunnossa edelleen, vaikka kauppasaarto ollut voimassa vuodesta 1962 lähtien), camello-bussiin. Maaseudulla näkee kuljettavan vielä härkävankkureillakin. Eikä ole outoa nähdä jonkun kuljettavan mopon päällä lammasta tai porsasta.

Elinkeinoista tärkein on turismi. Maatalouden osuus on vain 4 prosenttia. Tärkeitä tuotantokasveja ovat sokeriruoko, tupakka, riisi, pavut, kahvi, bataatti, maniokki, taaro, maissi, monet muutkin vihannekset ja juurekset. Tropiikissa kun ollaan, hedelmiä on mahdollisuus viljellä vaikka mitä : guava, mango, ananas,avokado, annona.

Kuubasta puhuttaessa on mainittava ruonoilija, esseisti, lehtimies José Martí (1853-1895). Hän on kansallissodan marttyyri. Hänen sanojaan voimme kuulla edelleen suositussa laulussa Guantanamera.

José Martí

Versos sencillos

Yo soy un hombre sincero

de donde crece la palma;

y antes de morirme, quiero

echar mis versos del alma”

Kuuban luonto on monipuolinen ja rikas:laaja meri, koralliriutat, jokiluonto, sademetsät, vuoristot, viljelykset, tasangot, marskimaat. Luontopoluilla ei tarvitse pelätä myrkyllisiä eläimiä; niitä ei ole.

Kansalliskukka on mariposa, kansallispuu kuningaspalmu ja kansallislintu tocororo.

Koulutus on maksutonta. Tarjolla on koulutusta esikoulusta yliopistoon. Lukutaito on kehitysmaiden korkein. Myös terveydenhuolto on maksutonta. Kuuban yksi vientituote onkin lääkärit.

Uskonnonvapaus on ollut voimassa vuodesta 1991.

Fidel ja Raoul Castron isä, Ángel Castro oli alkuaan espanjalainen. Hänen kotinsa, maapohjalattiainen mökki, on edelleen olemassa ja suosittu turistikohde Láncaran kylässä, Galiciassa. Á.Castro lähti armeijan joukoissa Kuubaan 1800-luvun lopulla. Hän lähti köyhistä oloista ja loi Holguinissa suuromaisuuden. Myös Holguinin talo on turistikohde. Á. Castro ei ennättänyt nähdä poikansa Fidelin järjestämää vallankumousta.

Fidel Castro (1926- 2016) kävi jesuiittakoulussa ja yksityiskoulussa ja valmistui oikeustieteen tohtoriksi ja asianajajaksi. Hänen tuhkauurnansa lepää Santiago de Kuubassa – siellä, missä vallankumouksen suurvoitto saavutettiin.

Holguin, San Isidoro de Holguin, on noin 300000 asukkaan kaupunki, mikä sai kaupunkioikeudet vuonna 1695. Valkeat hiekkarannat houkuttelevat turisteja. Havannasta, maan itäosassa sijaitsevaan Holguiniin on matkaa maanteitse noin 700 kilometriä.

Miraynis (Tuky) on syntynyt Santiago de Kuubassa, maalla ja eli aikuiselämänsä Holguinissa. Hän opiskeli yliopistossa insinööriksi, mutta oli suurimman osan työelämästään baarimestarina hotellissa. Hän asui omassa talossaan, missä vahtia pitää nyt äitinsä. Tuky kertoi, että Kuubassa piti selviytyä hyvin omatoimisesti. Niinpä hänkin osaa kasvattaa ja teurastaa sian.

Teksti: Aila Tarvainen (opiskeli espanjaa ja salsaa Havannassa vuonna 2008)

Kuvat: Olli Laitinen, Miraynis Ferrer Reyes, Pixabay

Cuba – un país fecundo de las Antillas Mayores

Cuba ya tenía población hace 4000 años. Había una gran cantidad de varios grupos de habitantes antes de los indígenas que Cristóbal Colón encontro allí cuando ”descubrió” Cuba en el año 1492 y se asombró por la belleza de la isla. ”Cubao” – un país fecundo y fructuoso (en la lengua de los indígenas taínos). Los españoles conquistaron la isla en el año 1511. Despues de cientos de años bajo de la soberania española (hasta el año 1869) y despues de la guerra 1898 durante 4 años bajo la soberanía estadounidense ganó el país su independencia en el año 1902. La capital La Habana fue fundado en el año 1519.

El sustento más importante es el turismo. La agricultura responde por 4 %. Los productos más importantes de la agricultura son caña de azúcar, tabaco, cítricos, yuca, papas, y fríjoles, arroz, taro y varios legumbres y frutas. Se trata de una región tropical. Entonces cultivan un montón de frutas diferentes.

Andando por las calles de la ciudad se puede oír música por todos lados – son, salsa, rumba.

El poeta José Martín (1853-1895) por ejemplo fue famoso por las letras de la canción Guantanamera.

La naturaleza cubana es muy versátil y rica: la costa amplia, los atolones, arroyos, bosques tropicales, las montañas, los llanos, los cultivos, los pantanos. La flor nacional es la orquídea blanca, la mariposa; el árbol nacional es el archontophoenix y el ave nacional el tocororo. Cuba tiene varias islas, la isla mayor donde se encuentra la capital y varias islas menores.

La educación es gratuita como también la sanidad.

El jefe del estado por un largo tiempo, Fidel Castro (1926-2016) nació en Holguin. Su padre, Ángel Castro viene de España. Era un emigrante de Galicia. En Cuba él adquirió una propiedad grandisima. Así tenía la posibilidad de darle una buena educación a sus descendientes. Su casa natal en Holguin es un objetivo turístico como también la casa humilde de Galicia. Su gran victoria revolucionaria Fidel Castro ganó en la antigua capital Santiago de Cuba. Fue enterrado allí. Desde el año 2008 su hermano Raúl Castro tiene el poder.

Nuestra amiga de la Asociación Miraynis (Tuky) nació en Santiago de Cuba. Se hizo mayor en el campo en Holguin. Estudio la carrera de ingenería en la universidad pero trabajó de barman de un hotel. Tiene allí una casa. Tuky ha comentado que en Cuba cada uno debe ser capaz de ayudarse a si mismo para sobrevivir. Entonces ella sí por ejemplo es capaz de criar y matar un cerdo.

(Ailan referoinnin pohjalta kääntänyt Risto Kangas)

Kuubalaisessa perheessä perusruokaa ovat pavut, riisi, maniokki, bataatti ja taaro.

Tuky kertoo meille Kuuban maataloudesta (Aila tulkkaamassa) De la agricultura del país

Kuuba-fiestaa

Komeita jenkkiautoja kuudenkymmenen vuoden takaa. Kuubalaisella kekseliäisyydellä ne on saatu pidettyä ajokunnossa.
”Täällä on paljon palmuja. menin jokivarrelle. Siellä kukkivia puutarhoja, vihreitä metsiä, kuunnellen lintujen laulua. Tämä saari on todellakin kauneinta, mitä ihmissilmät ovat koskaan nähneet” Kristoffer Kolumbus, rantauduttuaan Kuubaan vuonna 1492.
Kuubassa soi aina salsa – kaduilla, kodeissa, baareissa
Kuuba – hedelmien maa